15.8.10

ένα φράγκο η βιολέττα...

...δεν είχε... πολλά φράγκα είχε εξ απο ανέκαθε η Βιολέττα. Αυτό που λέμε γόνος εύπορης οικογένειας... Ο μπαμπάς της στρατιωτικός αλλά μόνο στο κλινόν άστυ υπηρέτησε... είχαν τα μέσα, προσωπικές φιλίες με τον υπουργό, παίζανε χαρτάκι τα σαββατόβραδα συχνά-πυκνά, όχι πολλά, ψιλοπράγματα... Όχι μόνο δεν είχε δεί μάχη ο μπαμπάς, ούτε στρατόπεδο καλά-καλά δεν είχε δει, όλο στο γραφείο ήταν, είχε και τους εκάστοτε πιτσιρικάδες φαντάρους να του πηγαίνουν τα ψώνια σπίτι και να του παίρνουν τη στολή απο το καθαριστήριο εν ώρα υπηρεσίας (κι αυτοί βίσματα ήταν κανονικά για να έχουν τέτοιο πόστο, βέβαια, να μην παραπονιούνται...) και μια χαρά κοτσάνι την περνούσε.
Η μαμά, κόρη μεγαλομπακάλη, οι κακές γλώσσες έλεγαν οτι μαυραγορίτης ήταν ο παππούς στην κατοχή και έτσι τα κονόμισε πουλώντας ένα ποτηράκι λάδι για τον αρραβώνα με το μονόπετρο της καθεμιανής που είχε να τον δώσει... τεσπά, εγώ μπροστά δεν ήμουν και δεν έχω αποδείξεις γι'αυτό αλλά έτσι λένε... Όταν όμως πιάστηκε για καλά ο μπακάλης, μετά τον πόλεμο βέβαια, μετακομίσανε σε περιοχή σικ, πλησίον της Βουλής και του λόφου και δεν πατιώσαντε (όπως λένε και κάτου απο τ'αυλάκι.. κι όπως καταλάβει, κατάλαβε...). Έμαθε και πιάνο έμαθε και γαλλικά η μαμά, πήγαινε και σε βεγγέρες και γενικά πολύ καθώς πρέπει και πλούσια τα ελέη. Όλα καλά και τέλεια μα οταν τον ηράσθει τον καραβανά η δεσποινίς μαμά, ο γέρος πρασίνισε και μετά κοκκίνησε και μετά έκανε σκηνή μεγάλη, τί "θα σε σκοτώσω" της είπε (ναι, σιγά...) τί "θα σε αποκληρώσω" (ε, αυτό έτσουξε λιγάκι...) αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα απο αυτά, την προίκησε κανονικότατα και την παρέδωσε στην εκκλησία όπου δόξη και τιμή παντρεύτηκε η μαμά τον μπαμπά της Βιολέττας.

Σπίτι πήρανε πιο... κέντρο απόκεντρο... προς βορράν... αλλά, δέκα λεπτά μακριά, τίποτα... Και η Βιολέττα ήρθε πολύ γρήγορα στην οικογένειά τους... αδερφάκι δεν ήρθε ποτέ... η μαμά αποφάσισε οτι πονάει πολύ το γεννητούρι και χαλάει και τη σιλουέτα και παρόλο που ο στρατιωτικός ήθελε γιό, του είπε "ζαμέ" και το θέμα έκλεισε εκεί... άλλωστε ο μπαμπάς, παρόλο που ήξερε πάρα πολύ καλά ποιός φοράει τα παντελόνια στην οικογένεια, ήξερε επίσης και ποιός έχει τις τσέπες... έτσι, δεν την εξερέθιζε τη μαμά... που είχε και την καρδιά της... μμμμ...
Γεννήθηκε λοιπόν η Βιολέττα κι απο μωρό φάνηκε οτι... έ, δεν είναι σπίρτο... Κοντά δυό χρονών τη βαφτίσανε, ακόμα ούτε "μα" δεν είχε πει... γελούσε, χαρωπό παιδάκι το έλεγες, αλλά με ένα ύφος κομμάτι βλαμμένο... Τρόμαξε να βγάλει λογάκια απο το στόμα της, τρόμαξε να περπατήσει, τρόμαξε να πάει στην τουαλέτα μόνη της, γενικά τρόμαξε να κάνει οτιδήποτε τα άλλα παιδάκια της ηλικίας της κάνουν... Στο σχολείο όταν πήγε, τρόμαξε περισσότερο... Τρόμαξαν μαζί και οι δάσκαλοι, αλλά μια και το σχολείο ήταν ιδωτικό και πρωτοκλασσάτο, ε, δε θα πήγαινε και σε δευτεράντζα η Βιολέττα, έκαναν τουμπεκί ψιλοκομμένο και... την αρίστευσαν τη Βιολέττα! Όχι δηλαδή που να πάει και στο Πανεπιστήμιο, αλλά δε βαριέσαι, λεφτά υπήρχαν άφθονα, πήγε στο Κολλέγιο και πήρε και το χαρτί και μια χαρά τη βόλεψε. Η χαζομάρα όμως, χαζομάρα!

Μετά γνώρισε το Θανάση! Μηχανικός σπούδασε ο Θανάσης κι αντιγραφέας σαν αυτόν δεν είχε ξαναπεράσει απο τα έδρανα! Ούτε ένα μάθημα δεν πέρασε χωρίς σκονάκια ο ερίφης κι όταν δεν είχε σκονάκια κατάλληλα, αντέγραφε απο όποιον καθόταν στη γειτονιά! Τόσο πολύ που στις εξεταστικές στο αμφιθέτρο δεν ήθελε κανείς να κάθεται κοντά του, σαν να είχε ψώρα προσπαθούσαν να τον αποφεύγουν τα άλλα παιδιά... Αλλά, τί τα θες, μια χαρά το πήρε το δίπλωμα και επειδή είχε και τα πολιτικά μέσα, τότε, γιατί μετά άλλαξαν κι αργήσαν κομμάτι να ξαναλλάξουν τα πράγματα, μια χαρά βολεύτηκε και απο δουλειά ο Θανάσης. Τότε γνωρίστηκαν. Ξετρελάθηκε ο Θανάσης με... τα λεφτά της Βιολέττας! Βεβαια, εδώ που τα λέμε, άσχημη δεν είναι η Βιολέττα, μόνο οι φτωχοί είναι άσχημοι στην εποχή μας (και ο Θανάσης, που μπορεί να μην είναι φτωχός αλλά δεν βλέπεται ρε παιδάκι μου!!!) και επιπλέον είναι και βούρλο που πολύ το εχτιμά ο μέσος Θανασης αυτού του κόσμου... Τα 'φτιάξαν λοιπόν και μια ομορφιά περνούσαν μέχρι που βρήκε άλλη δουλειά ο Θανάσης στα εξωτερικά... Καλή δουλειά, σταθερή, με καλά λεφτά και καλή σύνταξη. Και της είπε να πάει μαζί της Βιολέττας του! Αλλά εκείνη, επειδή μπορεί η χαζομάρα να μην την εγκατέλειψε ποτέ αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να είναι πονηρή και να τον φροντίζει μια χαρά τον εαυτούλη της, του δήλωσε οτι ως γκόμενα δεν τον ακολουθούσε στα ξένα! Όλα κι όλα! Να μπει η κουλούρα και μετά και ως την άκρη του κόσμου, Θανάση μου. Μπήκε λοιπόν η κουλούρα, την περπάτησε στην εκκλησία ο μπαμπάς με τη μεγάλη στολή, η μαμά είχε βάλει και καπέλο με βέλο κι όλος ο καλός ο κόσμος ήταν καλεσμένος στη δεξίωση που ακολούθησε. Τι σαμπάνιες, τί χαβιάρια, του Αβραάμ και του Ισαάκ τα καλά είχανε να κεράσουνε!

Παντρεύτηκαν κι εκπατρίστηκαν το λοιπόν το ζεύγος Μπισμπιρίκου, βολεύτηκαν στην ξενητειά, καλά λεφτά έβγαζαν και φυσικά ο μπαμπάς και η μαμά (κυρίως...) της Βιολέττας όλο και τα... βοηθούσαν τα παιδιά, κάτι με το σπίτι, κάτι με τα έπιπλα, κάτι που να τους πάρουν αυτοκίνητο, τέτοια ψιλοπράγματα... κάναν και παιδάκια, τρία, η Βιολέττα δε τσιγκουνεύτηκε σα τη μαμά της, βλέπεις είχε εφευρεθεί και το επισκληρίδιο στο μεταξύ και η λιποαναρόφηση, χαμπάρι δε πήρε απο τις γέννες... Κι άμα ξεπετάχτηκαν λίγο και τα μικρά, βρήκε κι η Βιολέττα δουλειά από κοντά απο τον άνδρα της! Πώς στην ευχή τα κατάφερε με το κουκούτσι το μυαλό της, κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει... Κι όχι οτι αυτό αποδεικνύει οτι είχε παραπάνω απο κουκούτσι μυαλό, όοοοχι... Το μόνο που αποδεικνύει είναι πως σ'αυτή τη ζωή οι φελλοί επιπλέουν! Κι έτσι τώρα είναι δυό χαρές (και τρεις μισές χαρές τα παιδιά, τρείς και ήμισυ το σύνολο...) το Μπισμπιρικέικο κι η Βιολέττα πιά δεν πιάνεται με τίποτα! Με τη δουλειά της, με τα λέφτά της (που πιά απο τα μπατζάκια της τρέχουν...), με τα Dior  της και τους φιόγκους της, μέχρι που συνδικαλίστηκε κιόλας! Κι όσο για έρωτα... τρελός παραμένει ο έρωτας με τον Θανάση!! Τόσο που τις προάλλες που τρώγαν μαζί όλοι παρέα οι συνάδερφοι και φίλοι γκαρδιακοί, τους εδήλωσε η Βιολέττα ότι απο τότε που παντρεύτηκε, τέσσερις οργασμούς έχει!!! Κόκκαλο έμεινε η ομήγυρης!!! Εμένα μου τα μετέφεραν, πάλι μπροστά δεν ήμουν (όλα τα καλά τα χάνω ρε γαμώτο...) αλλά μόλις το άκουσα δύο απορίες μου γεννήθηκαν: Πρώτον, τέσσερις όταν λέει, εννοεί απο τότε που τά'φτιαξαν;;; Όλα τα χρόνια σούμα;;; Και δεύτερον, αν εννοεί και καλά τέσσερις "τη φορά", με το Θανάση τους παθαίνει;;;; Μη χειρότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου